Historien om Sola Strand Hotel

Solastranden Nordsjøbad anbefales det ærede publikum som et sundt opholdssted. Herlig badestrand. Meget salt-holdigt vand med hele Nordsjøen utenfor. Sikker sandstrand, ingen marbakke. Herligt havklima. Deilige spasserveie. Hotellet har lyse, luftige værelser. Spisesal til 100 personer. Utmerket sanitært.  Anledning til saltvandsfiske. Ekselent kjøkken. Rikstelefon. Bil Stavanger – Sola.

Indehaver: R. Christoffersen

SSH_historiske bilder_1914_solastrandens nordsj├©bad_02

 

Første byggetrinn av Sola Strand Hotel startet like før utbruddet av første verdenskrig. Det var Stavangermannen, restauratør R. Christoffersen ved Sandnes Dampskipsselskap, som startet opp. Han tok stedet i bruk som bevertningssted i 1914.

Forretningen gikk dårlig de første 10-12 år. I 1927 ble anlegget kjøpt av Ellen og Axel Lund gjennom branntakstbestyrer Sirevåg. Etter å ha satt stedet i stand, ble det i 1928 åpnet under navnet Sola Strandhytte. I 1930 ble cruiseskipet Montroyal hugget opp ved Stavanger Skipsopphugging. Axel Lund kjøpte hele røkesalongen fra skipet og bygget den opp nøyaktig som den var om bord, som et tilbygg til Sola Strandhytte. Stedet skiftet samtidig navn til Sola Strand Hotel, og Montroyal-salen ble nå brukt som dansesal ved hotellet. Da den gamle fregatten Kong Sverre ble hugget opp, kjøpte Axel Lund materialer fra skipet og brukte dette til bygging av en ny spisesal for hotellet. Spisesalen, som fikk navnet Sverre-salen, utendørs svømmebasseng, selskapslokalet Den Glade Laks og en ny værelsesfløy, kalt ‘Nye Fløyen’ sto ferdig i 1936. Banketten som markerte innvielsen av Stavanger Lufthavn i 1937, med Kong Haakon VII som æresgjest, ble avholdt i Sverre-salen.

Ved krigsutbruddet i Polen i 1939 ble hotellet benyttet som innkvarteringssted for norske flyoffiserer. 9. april 1940 inntok tyske angrepstropper hotellet og benyttet det til innkvartering frem til fredsslutningen i 1945. Allierte tropper brukte hotellet frem til slutten av 1946. Da Ellen og Axel Lund igjen overtok hotellet, var det ingen ting igjen av inventar og utstyr. Alle bygninger måtte repareres, men våren 1947 sto hotellet igjen klart til å motta gjester. Hotellet bruker i dag en av de mange bunkerne som ble bygget under 2. verdenskrig langs Solastranden. Bunkeren er i sin originale stand, og benyttes til vin- og whiskysmakinger for grupper som gjester hotellet.

SSH_historiske bilder_1914_sommer idyl_CMYK

 

Høsten 1949 ble nordre del av hotellet, kalt Herregården, påbegynt. Det sto ferdig til bruk sommersesongen 1950. Annekset, i dag kalt Axels Strandstuer, som ble bygget og eid av forsvaret, sto ferdig i 1952. Hotellet hadde tinglyst bruksrett på dette bygget mot at forsvaret til en hver tid var garantert et visst antall rom til en rimelig pris. Ellen & Axel Lunds stiftelse kjøpte dette bygget av forsvaret i 1980. Annekset ble renovert våren 1999, og stod klart til sommersesongen 1999, nå under navnet Axels Strandstuer.

10. januar 1950 opprettet Ellen og Axel Lund en stiftelse – Ellen & Axel Lunds stiftelse – og besluttet at Sola Strand Hotel skulle gå over til denne stiftelsen. I stiftelsens målsetting står det at hotellet skal drives som et førsteklasses turisthotell, og deler av overskuddet skal gå til opplæringen i hotell- og restaurantbransjen.

Norsk Hotelfagskole ble flyttet til Sola fra Oslo i 1952, og mange av studentene hjalp til med driften av hotellet frem til 1967. Stiftelsens styre stoppet i 1967 den ordinære hotelldrift grunnet dårlig økonomisk resultat. Norsk Hotelfagskole brukte deretter anlegget frem til våren 1974, da skolen ble flyttet til Høyskolen på Ullandhaug, nå Universitetet i Stavanger (UiS). Deler av hotellet ble benyttet som internat for studentene helt frem til 1982.

Stiftelsens styre besluttet å gjenoppta driften av hotellet i 1976. Bygningene ble seksjonsvis satt i stand til å motta gjester, og i 1978 ble hotellet igjen åpnet for helårsdrift. Oppussing av anlegget foregår nå kontinuerlig på grunnlag av driftens avkastning.

Gallionsfiguren Mathilde Christiane møter våre gjester i resepsjonen på hotellet. Hun var gallionsfigur på en svensk bark med samme navn, som havarerte utenfor Jæren i 1822. På veggene i hallen finner du malerier fra Jærstrendene malt av kunstneren Ole Nesvik. Ole Nesvik er blant annet representert i Nasjonalgalleriet med åtte arbeider, og i Det Norske Storting med ett.  Selskapslokalet Den Glade Laks var hotellets a la carte restaurant frem til 1978. Navnet kommer av gipskopien av en stor laks som henger på veggen. Denne laksen ble fanget av Axel Lund på Sand i Suldal. I lakseprotokollen fra Sand står laksen oppført som følger:

Dato: 27. juli 1946
Hvor fisket: Fosshølen
Vekt i Kg: 27,0
Redskap: Prawn
Vannstand: 3 ½
Fisket av: Axel Lund
Bemerkninger: ”Vil senere sees på Sola Strand Hotel” Lund var gjest hos Ragnvald Bjelland, og sammen med Eilert Smith, Chr. W. Bjelland, Frithjof Bjelland og Johs. Johnsen da laksen ble tatt.

Historisk bilde fra Sola Strand hotell – Svømmebasseng 1937

 

Selskapslokalet Den Glade Laks kan ta inntil 55 gjester, og er innredet med gamle bondemøbler, som blant annet er kjøpt i Hallingdal.

Sverresalen er, som tidligere nevnt, bygget opp av treverk fra fregatten Kong Sverre, Norges største seilkrigsskip. Det ble bygget ved Horten Verft i 1860. Skipet hadde 52 kanoner, og ble av nordmenn kalt Europas skrekk. Gulvet i Sverresalen er materialer fra banjerdekket på skipet. Modell av skipet finnes i Marinemuseet i Horten. Det kan dekkes til 120 gjester i Sverresalen.

Montroyalsalen er bygget av den originale røkesalongen fra cruiseskipet ved samme navn. Skipet ble opprinnelig kalt Empress of Britain, men ble i 1924 omdøpt til Montroyal. Det tilhørte Canadian Pacific Line, ble bygget i 1906, og kunne ta 1540 passasjerer. Det hadde en besetning på 370 pers. Maskinen var på 20.000 HK, og skipet kunne gjøre en fart på 20 mil. Skipet gikk i passasjertrafikk mellom England og Canada, senere også cruisetrafikk og ble også benyttet som troppe transport under 1. verdenskrig. Peisen i salen, blyglasstaket og vinduer som ikke går ut til fri luft, er også originale fra skipet. På begge sider av peisen står gamle illustrerte avisbøker, London News Telegraph og The Graphic helt tilbake til 1840. Salen blir benyttet til lukkede selskaper og  som dansesal for selskapsavdelingen. Det kan her dekkes til 80 gjester.

Solasalen blir benyttet som hotellets à la carte restaurant. Dette er hotellets opprinnelige bygg fra 1914 med tårnsuiten og lobbyområdet med peisen. På veggene henger forstørrede fotografier av akvareller malt for ca. 120 år siden av Ellen Lunds bestefar, skipsreder Mons Gabriel Monsen fra Tananger. Originalakvarellene er i dag oppbevart ved Stavanger Museum. I Solasalen kan det dekkes til 50 personer. Nye Solasal er en utvidelse av Solasalen som stod ferdig i 2003. Totalt i de to salene kan vi dekke til 100 personer. Ved å ta i bruk alle fire salene er kapasiteten 300 gjester. Selskapsavdelingen ved hotellet består i dag foruten Den Glade Laks av Sverresalen, Montroyalsalen, Solasalen og Nye Solasalen.

Salenes historie, atmosfære og intimitet gjør dem til noen av Norges mest originale og fineste selskapslokaler.

Strandbaren med utsikt mot himmelen og sanddynene stod også ferdig i 2003. Strandbaren ble fort et populært sted å ta en kopp kaffe eller en varm skål hjemmelaget fiskesuppe, og måtte derfor utvides i 2012, samt ytterligere i 2014.

Nordsjøsenteret med sine 6 grupperom og 2 møterom med panoramautsikt over Solastranden og Nordsjøen sto ferdig i desember 1998. I tilknytning til møterommet Ellens Utsikt i Nordsjøsenteret ligger Stormsalongen. Salongens vegger er fylt med malerier av den lokale marine-maleren Ivan Storm Juliussen.

I 2010 åpnet Solasenteret, et treetasjes bygg som binder sammen Strandstuene med resten av hotellet. Solasenteret består av et konferansesenter med 4 møterom, 11 hotellrom og Nordsjøbadet Spa. I Nordsjøbadet Spa tilbyr vi fem behandlingsrom, basseng med motstrøm, tre badstuer, kaldtvannskulp, og herlige avslapningsområder.

Alle hotellrom har gjennomgått renovering, siste fase var ferdig i 2012, men på et historisk hotell er renovering en vedvarende prosess.

I 2012 åpnet Erling Skjalgssonsenteret med et stort konferansesenter som inkluderer 5 møterom med en total plenumskapasitet på 350 personer og 56 nye hotellrom.

1. januar 2021 overtok Team Hotels som eiere av Sola Strand Hotel. Med store planer om renovering gleder vi oss til å ønske velkommen til et oppgradert Sola Strand Hotel i årene som kommer.

Vi tilbyr i dag totalt 135 hotellrom, 3 moderne konferansesentre, et anerkjent kjøkken, førsteklasses restaurant, unike selskapslokaler og Nordsjøbadet Spa. Det historiske er vel ivaretatt og i daglig bruk.

Kontakt